Lipoedeem is niet hetzelfde als obesitas

Onder die prachtige schildering zit de harde waarheid van lipoedeem. Lipoedeem betekent letterlijk "vetzwelling" en staat ook bekend als het pijnlijke vetsyndroom. Het is bij zowel artsen als bij medisch ongeschoolde mensen een onbekende aandoening, terwijl geschat wordt 1 op de 10 van de vrouwelijke bevolking deze aandoening heeft. En dat is veel! Omdat vrouwen met lipoedeem het niet herkennen lopen ze vaak jaren lang rond met het idee dat ze te dik zijn en dat ze wellicht , ondanks grote inspanning, toch te weinig bewegen of teveel eten. Want dat leren we toch altijd? Ieder pondje gaat door het mondje.

Dit is bij lipoedeem echter NIET het geval. Uit onderzoek is gebleken dat sport en calorische beperking (ook bij bv een gastric bypass) de klachten niet opheffen. Pijn in de benen/armen en de omvang nemen bij de grootste groep nauwelijks af. Soms is het zo, dat in eerste instantie gewicht lijkt af te nemen, maar komt het in de ledematen meestal altijd terug. Hoogstwaarschijnlijk is lipoedeem erfelijk en geven wij het door aan onze dochters. Met deze website wil ik proberen het bewustzijn van zowel de maatschappij als de medische wereld te vergroten en lipoedeem te herkennen en de vrouwen de juiste kant op te helpen. Iemand af doen als simpel te dik mag niet de makkelijkste manier zijn en helpt de vrouwen zeker niet op weg naar een leefbaar bestaan!Symptomen lipoedeem:

- Pijnlijke zware benen

- Geen zwelling aan handen en voeten, scherp     begrensde overgang van hand/voet naar                  arm/been.

- Dikke, soms ontvormde benen en/of armen

- Vermoeidheid 

- Snel blauwe plekken

- Cellulite (sinaasappelhuid)

- Boven- en onderlichaam schelen 2 of meer         maten

- Drukpijnlijkheid van de ledematen

- Toename gewicht in puberteit, bij                       zwangerschap, pilgebruik en overgang.Klik hier om naar de diagnose te gaan of kijk bovenaan de pagina voor het menu.