Hoe krijg je nu een diagnose??

 

Je vermoedt dat je wellicht lipoedeem hebt, maar je huisarts herkent het niet en zelf twijfel je. Waar ga je naar toe?

Als je huisarts mee zou willen werken, kan deze je doorsturen naar een dermatoloog of fleboloog. Dit zijn artsen die de aandoening zeker zullen herkennen. Vraag voordat je een afspraak maakt wel aan de assistente of de desbetreffende dermatoloog lipoedeem kent. Er zijn toch nog dermatologen die het helaas nog niet bestudeerd hebben.

Huidtherapeuten en oedeem fysiotherapeuten zullen het ook herkennen, maar mogen geen officiële diagnose stellen. Zij kunnen je natuurlijk wel aangeven wat hun bevindingen zijn en je adviseren naar de huisarts te gaan voor een doorverwijzing.Als de diagnose gesteld is zul je hoogstwaarschijnlijk horen dat er niet veel aan te doen is. Er zullen kousen aangemeten gaan worden, er zal geadviseerd worden om aangepast te gaan bewegen, passend bij jou als persoon en er kan in een enkel geval ook voedingsadvies gegeven worden. 

Let op dat de aanpak per persoon kan verschillen. Wat voor de één heel goed werkt, kan bij de ander niet aanslaan. Behandeling is gericht op voorkomen van erger, genezen is tot op heden niet mogelijk. 

Onderzoek, wat maar mondjesmaat gedaan wordt, is heel hard nodig!!!

 

Er zijn vrouwen die kiezen om een liposuctie te ondergaan. In sommige gevallen is dit nodig om mobiel te kunnen blijven. Anderen kiezen ervoor om de liposuctie te laten doen om erger te voorkomen. Houdt er rekening mee dat een liposuctie niet wordt vergoed! Verzekeringsmaatschappijen zien dit namelijk als een cosmetische ingreep in plaats van een middel om pijn te verminderen en mobiliteit te verbeteren. Dit komt mede ook omdat hier nog veel te weinig onderzoek naar gedaan is.

 

Wil je meer weten over een liposuctie, de kosten, de resultaten en bij wie je het beste kunt wezen? Meld je dan aan bij de Facebook pagina van Lipoedeem en liposuctie. Klik HIER 


Klik hier om verder te gaan naar zelf management, of kijk bovenaan de pagina voor het menu.