Compressiemateriaal bij lipoedeem

Een van de dingen die je hoort als je de diagnose lipoedeem krijgt is dat het belangrijk is dat je compressiemateriaal moet gaan dragen. Waarom dan eigenlijk?

In veel gevallen kan het dragen van elastische kousen bij lipoedeem pijnlijk zijn. Vooral de overgang van voet naar enkel, de knieholtes en liezen zijn veel genoemde pijnpunten.
Toch, als je de juiste kous voor jou persoonlijk gevonden hebt, kun je merken dat het heel fijn is om compressie te dragen. Zeker ook om een lymfoedeem in de toekomst zoveel mogelijk tegen te houden of als je al vocht in je benen hebt, te helpen dit zoveel mogelijk te ondersteunen.

 

Op de sub-pagina's laten de fabrikanten van compressiematerialen weten wat zij voor de lipoedeem patiënten aan kunnen raden. 
Het blijft echter altijd zoeken. Wat voor de 1 lekker zit, zit voor de ander niet goed.

Ook patiënten zelf, die ervaring hebben met bepaalde modellen zullen hun verhaal hier delen.

 

Om wat meer duidelijkheid te verschaffen in alle variaties, probeer ik zoveel mogelijk hier op de website te verzamelen. De inhoud zal dan ook aan veranderingen onderhevig zijn.


Voor het aan laten meten van kousen is er een verwijzing nodig van de huisarts en vaak ook een ingevuld ZN formulier. Uiteraard gebruikt de therapeut dan ook nog een aanmeetformulier.

 

Download
Verwijzing huisarts compressiemateriaal
Voorbeeld van verwijzing compressiemateriaal in te vullen door huisarts
Huisartsen verwijzing compressiemateriaa
Adobe Acrobat document 55.8 KB
Download
ZN-aanvraagformulier
Formulier in te vullen door huisarts bij verbandhulpmiddelen.
ZN-aanvraagformulier Verbandhulpmiddelen
Adobe Acrobat document 161.3 KB