Zitten en Lipoedeem


Lipoedeem kan problemen geven met zitten. Zeker als je een zittend beroep hebt achter een bureau. Dit komt door een aantal problemen.

 

1) De stoel is te smal en te zwak

Iemand met lipoedeem herkent waarschijnlijk wel een stoel die te smal is. Bijkomend kan het ook voorkomen dat een stoel niet stevig genoeg is voor de gebruiker. "Voornamelijk in stadia 3 geven mensen met lipoedeem aan dat zitten problemen oplevert. Reguliere stoelen met leuningen zijn veel te smal", erkent ook Marit. 

 

2) Ondersteuning ontbreekt

Vaak ontbreekt de nodige ondersteuning van het lichaam op de juiste plaatsen, zoals bijvoorbeeld bij het lumbaal (holling in de onderrug). Deze holling zit bij vrouwen vaak hoger dan bij mannen. Bij de meeste standaardstoelen sluit de rugleuning vrijwel direct aan op de zitting. De rugleuning zit dan tegen het achterwerk aan in plaats van de holling in de rug. 

 

Veel vrouwen proberen steun te krijgen door een kussentje in de onderrug te leggen. Dit scheelt, maar de rugleuning drukt nog steeds tegen het achterwerk. Ook zijn voor veel vrouwen de armleuningen niet goed instelbaar omdat ze niet hoog genoeg kunnen, te ver naar achteren of naar buiten staan, et cetera. Kortom, de juiste ondersteuning ontbreekt. 

 

3) Opstaan gaat moeilijk

Kenmerkend bij lipoedeem is een mindere functie van het houding- en bewegingsapparaat waarbij de knie- en enkelbanden vaak zwak zijn. Uit diverse onderzoeken zijn verminderde spierkracht en zwakke gewrichten aangetoond. Deze verminderde kracht maakt het moeilijker om op te staan uit een bureaustoel.

 

4) Pijnklachten

De standaardstoelen die gemaakt zijn voor een groot publiek voldoen om de bovenstaande redenen niet voor mensen met lipoedeem. Doordat de stoel niet juist aansluit en de juiste ondersteuning ontbreekt leidt dit tot diverse pijnklachten. Daarom is het belangrijk dat de stoel lekker zacht aanvoelt, dus dat er een goede laag schuim op zit.

 

Emtek Ergonomics is een bedrijf dat met veel aandacht en oog voor kwaliteit bureaustoelen op maat maakt. 

Cee heeft lipoedeem en doet haar verhaal.

Klik op de volgende link om het verhaal van Cee te lezen!

HET VERHAAL VAN CEE