Zo behandelt Brenda van De Helende Huid patiënten met lipoedeem: 

 

Het Lipoedeem herstel programma

 

Het is de Helende Huid gelukt om volgens natuurgeneeskundige begrippen de oorzaak te achterhalen en het ziekteproces te beschrijven. Dit heeft de weg vrijgemaakt voor een behandelplan. De resultaten met dit behandelplan zijn in de meeste gevallen erg goed.

De diagnostiek vanuit ayurveda geeft nieuwe inzichten over oorzaak en gevolgen van lipoedeem. Vanuit natuurgeneeskundige case studies zijn de volgende onderliggende oorzaken vastgesteld die lipoedeem als gevolg hebben:

  • Metabolisme in het spierweefsel is verstoord met als gevolg vorming van afvalstoffen.
  • Door het verstoorde metabolisme in het spierweefsel vormt zich overmatig onderhuids vetweefsel van lage kwaliteit.

Voor een deel is het behandelplan generiek, maar voor een belangrijk deel is het ook individueel te bepalen. De verschillen per persoon zijn namelijk vrij groot.

 

 

Bron: De Helende Huid

Download
De Helende Huid in de Lymfologica van april 2016
Artikel uit de Lymfologica van april 2016 met Brenda van der Vliet van De Helende Huid uit Amsterdam
artikel lymfologica.pdf
Adobe Acrobat document 3.2 MB

RTL nieuws 27 mei 2016

Elmie weegt 130 kg: 'Ik eet echt niet de hele dag chips, stop eens met vooroordelen'

Elmie de Zwart (25) is dik. Op haar hoogtepunt was ze 130 kilo. En ook al kan ze er niets aan doen, ze wordt altijd maar op die kilo's aangesproken. "Het maakt me soms zo verdrietig."

 

Je ziet het niet aan haar gezicht. Ook niet aan haar handen. Maar de heupen van Elmie zijn groot. En haar bovenbenen zitten vol vet. Op haar 'hoogtepunt' tikte de weegschaal 130 kilo aan. 

 

En daarmee is de 25-jarige Elmie de Zwart uit het Brabantse Schijndel een gewild kijkobject. "Ik word veel nagekeken. Je wilt niet weten wat mensen op straat roepen. Soms word ik zelfs nagewezen. Het maakt me heel verdrietig."

 

Obesitaskamer

Vandaag werd bekend dat Nederlandse ziekenhuizen werken aan obesitaskamers. Die zijn groter dan de huidige behandelkamers. De bedden zijn breder, de toiletpotten steviger en de stoelen hebben geen leuning. Gemaakt voor mensen zoals Elmie. Wat ze ervan vindt?

 

"Op zich mooi natuurlijk. Maar ik denk ook: waarom nu pas? Het is zo jammer dat de standaardinrichting is gebaseerd op slanke mensen. Waarom niet meteen al een inrichting waarin ook obesitasmensen zich thuis voelen? Daar heeft iedereen baat bij."

 

Want in het dagelijks leven is bijna alles gericht op de 'medium-mens.' "Op de meeste stoelen met leuningen pas ik niet. En als ik mijn bloeddruk laat meten, past de band van de meter niet. Dat doet vreselijk veel pijn."

Vooroodelen

Wat ook pijn doet aan het dik-zijn,  zijn die eeuwige vooroordelen. Want: Dik zijn heb je toch zelf in de hand? Ieder pondje gaat immers door het mondje? "Nee dus", vertelt Elmie. "Ik eet niet veel. Niet meer dan mijn vriend of vriendinnen. En die zijn gewoon normaal qua postuur".

 

Elmie heeft lipoedeem. Een chronische, niet te genezen ziekte. "Bij lipoedeem maakt je lichaam allerlei vet- en vochtophopingen. Dat zie je vooral bij je heupen en benen. Hoe dat komt weten ze niet precies." 10 procent van de vrouwen last van heeft. Elmie heeft het in ernstige mate. 

 

Klein ziekenhuisbed

Ook Anja Mulder  heeft een zware vorm van lipoedeem. Zij woog een paar jaar geleden nog 170 kilo. "Vliegen doe ik niet. Op de meeste stoelen kan ik niet zitten. Door poortjes bij stations pas ik niet."

 

Toen Anja een paar jaar geleden in het ziekenhuis lag voor hartritmestoornissen viel het haar op dat ook een ziekenhuis niet ingericht is op dikke mensen. "Ik lag drie weken lang in een veel te klein bed. Toen ik een gesprek had met de arts paste ik niet in een stoel. Ik zat altijd maar op mijn rollator. Eentje die is aangepast voor dikke mensen."

 

Een wereld te winnen

Overal moet Anja zich aanpassen. "Vliegen doe ik niet. En een terrasje pakken is lastig. Niets is vanzelfsprekend." Volgens haar is er nog een wereld te winnen. "Het is goed dat ziekenhuizen nu aanpassingen doen. Maar het is veel te laat. Meer dan de helft van de mensen heeft overgewicht, we lopen zo achter in de tijd."

 

Anja hoopt dat bekendheid over de ziekte lipoedeem een einde maken aan de vooroordelen. "Natuurlijk zijn er dikke mensen die te veel eten. Maar er zijn ook heel veel mensen die obesitas hebben vanwege andere redenen. Door een ziekte of door medicijngebruik."

 

Anja weegt nu 120 kilo. Ze wordt nu behandeld voor haar ziekte. "Het gaat steeds beter de goede kant op. Maar dik zal ik altijd blijven."

 

Flink afgevallen

Ook de 25-jarige Elmie is flink afgevallen. 110 kilo weegt ze nu. Ze  heeft al vier operaties achter de rug waarbij vet wordt weggehaald. "De operaties worden niet vergoed. In totaal moet ik 8 keer geopereerd worden. Het kost me in totaal 25.000 euro. Via crowdfunding haal ik geld op. Het is zwaar, maar ik heb lieve mensen om me heen.

 

Ze hoopt een ding: dat mensen eens nadenken als ze weer eens iets roepen tegen haar op straat. "Dat zou ik echt heel fijn vinden."Download
Huisartsenkaart voorkant
Voorkant van de kaart die op 01-03-2016 bij alle huisartsen in Nederland bezorgd is.
NLNetkaart groot voorkant.jpg
JPEG-bestand 170.6 KB
Download
Huisartsenkaart achterkant
Achterkant van de kaart die op 01-03-2016 bij alle huisartsen in Nederland bezorgd is.
NLkaart groot achterkant.jpg
JPEG-bestand 161.2 KB

Download
Patiëntenversie richtlijn lipoedeem 2014
Laatste versie van de richtlijn bij lipoedeem, speciaal voor de patiënt.
patientenversie-lipoedeem.pdf
Adobe Acrobat document 413.5 KB

Download
Richtlijn bij lipoedeem voor specialisten 2014
Voor medici de meest recente richtlijn voor behandeling van lipoedeem
140501-definitieve-richtlijn-lipoedeem.p
Adobe Acrobat document 806.1 KB

Download
KNGF lipoedeem presentatie
Multi disciplinaire richtlijn voor de fysiotherapie
KNGF lipoedeem presentatie.pdf
Adobe Acrobat document 552.0 KB

Klik hier om naar nieuws te gaan, of kijk bovenaan de pagina voor het menu.