José Boekelmans, huid-en oedeemtherapeute heeft voor ons op een rij gezet hoe het nu ook weer werkt met vergoedingen vanuit de basis en de aanvullende verzekering!

 

Hoi allemaal,

Ik zie geregeld wat vragen / onduidelijkheid voorbij komen over de vergoeding van de behandelingen en de hulpmiddelen. Ik als huid-en oedeemtherapeut weet er natuurlijk alles vanaf dus hierbij een uitleg over hoe en wat rondom de verzekering.

 

Basisverzekering: Wij als burgers van NL zijn ons verplicht te verzekeren voor zorg. De minimale verzekering die iedereen moet hebben is de basisverzekering. De vergoedingen die hieronder vallen zijn bij iedere verzekeraar hetzelfde en wordt er geen onderscheid gemaakt. Alles wat uit de basisverzekering vergoed wordt heeft invloed op je eigen risico!

Aanvullende Verzekering: je kunt je extra verzekeren voor therapieën en/of hulpmiddelen wanneer je weet dat je dit vaker gebruikt. Dit zijn de aanvullende pakketten die vaak per verzekeraar onder verdeeld zijn in mogelijkheden met de daar bijhorende verschillende hoogte van vergoedingen. Alles wat vergoed wordt uit de aanvullende verzekeringen heeft geen invloed op het eigen risico.

Wat wordt er vergoed wat betrekking heeft tot lipoedeem / lipo-lymfoedeem?

Steunkousen : iedereen heeft recht op twee paar steunkousen per jaar. Bij de ene verzekering is dit per kalenderjaar maar bij de andere gaat het in wanneer het eerste paar besteld is (dus in mei 2015 dan mag je in mei 2016 weer kousen). Heeft invloed op het eigen risico! Noodzakelijk: verwijsbrief van specialist of huisarts.

Allerlei andere hulpmiddelen zoals farrowwrap, jovipak, circaid ed worden ook vergoed vanuit de basisverzekering en heeft dus ook invloed op je eigen risico. Noodzakelijk: verwijsbrief van specialist of huisarts.

Manuele lymfedrainage (of andere therapieën wat onder oedeemtherapie valt) kan op twee manieren vergoed worden:

A: vanuit de aanvullende vergoeding, dit verschilt dus per persoon en per verzekeraar. Noodzakelijk is een verwijsbrief voor oedeemtherapie voor lipoedeem.

B: bij een chronisch indicatie wordt het vergoed vanuit de basisverzekering vanaf de 21ste behandeling. Eerste 20 behandelingen moeten zelf betaald worden alvorens de chronische indicatie in gaat.(bent u aanvullend verzekerd en heeft u vergoeding voor oedeemtherapie vanuit het aanvullende pakket, dan wordt dit van de 20behandelingen af getrokken. Voorbeeld: u heeft 13 behandelingen oedeemtherapie vanuit uw aanvullende zorg, u moet er dan nog 7 zelf betalen alvorens de chronische indicatie in gaat). Noodzakelijk : verwijsbrief van specialist of huisarts, vaak eisen de zorgverzekeraars dat de indicatie icm lymfoedeem is maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Let op! Heeft u een chronische indicatie? Dan moet u ieder jaar een verwijsbrief inleveren en dit heeft dus wel weer invloed op eigen risico aangezien het een vergoeding uit de basisverzekering betreft!


Vandaag was het eindelijk zover!!

Om 11 uur heb ik de eerste kaart over lipoedeem overhandigd aan mijn eigen huisarts, dr. Mens. 

Ondanks dat zij in eerste instantie ook niet wist wat het was jaren geleden, was zij zo vriendelijk mij wel door te sturen naar de fleboloog alwaar ik mijn diagnose kreeg. 

 

Hopelijk gaat deze kaart datzelfde bewustzijn creëren bij alle huisartsen van Nederland. Zij zullen vandaag ook allemaal dezelfde kaart ontvangen.

 

Hierbij wil ik heel graag NLNet bedanken. Dankzij hun grote donatie konden ALLE huisartsen van Nederland een kaart krijgen. 

 

Ook een bijzondere vermelding voor de dames die samen met mij hebben geholpen de lijst met adressen over te typen van zorgkaart Nederland!
Ontzettend bedankt : Mariëlle Elzinga, Mariëlle Smith-Lommen, Marrie de Koning-Bron, Fiederels Munsters, Tineke Bosma, Gysèle de Vreugd, Linda de Vente, Anne Levering en Sophie Levering.

 

Naast de donatie van NLNet, hebben we van veel anderen een donatie mogen ontvangen. Sandra Bierenbroodspot heeft dankzij haar inzet 10.000 enveloppen weten te regelen. Fantastisch! 


 

Beste vrijwillige postbode, 

 

Eindelijk dan een update over de kaarten.

Ik ben een samenwerking aangegaan met NLNet. Dit kostte wat tijd. Dingen moeten uiteraard goed geregeld worden.

 

Het oorspronkelijke idee was, om met alle aangemelde postbodes kaarten rond te brengen. Met alle aanmeldingen zouden we zo'n 1500 huisartsen kunnen bereiken.

 

Nu NLNet zich als sponsor heeft aangemeld, kunnen we ALLE huisartsen van Nederland een kaart toezenden. Dit zal gewoon per post gebeuren. 

Dat betekent dat iedereen die zich als postbode heeft aangemeld zelf geen kaarten naar huisartsen hoeft te brengen.

 

Ik hoop niet dat dit voor iemand teleurstellend is, maar bedenk dat alleen al de grote aanmeldingen van postbodes een geweldige respons was! Niet alleen patiënten, maar ook therapeuten, vrienden, familie hebben zich aangemeld, wat heel veel zegt over de belangrijkheid van dit project.

 

Persoonlijk ben ik erg verguld met het feit dat niet een klein percentage (wat al enorme winst zou zijn geweest) maar alle huisartsen nu de kaart toegezonden krijgen. 

 

Maar er is meer. Er zullen extra kaarten gedrukt worden. Er zijn veel aanvragen gekomen van mensen die graag in ziekenhuizen, bij fysiotherapeuten, oedeemfysiotherapeuten etc. een stapeltje kaarten neer willen leggen.

 

Zodra de kaarten naar de huisartsen verzonden zijn, zijn die extra kaarten bij mij aan te vragen die ik dan tegen verzendkosten op kan sturen. 

Op 3 april aanstaande ben ik op de LIPV dag in Almere, waar ik ook kaarten mee naartoe zal nemen. Dus als je er bent, zoek mij op, dan kan ik wat kaarten meegeven.

 

Op dit moment wacht ik op de factuur van de drukker. Zodra die betaald is, zal het niet lang meer duren. Ik hoop dat we eind van deze maand kunnen redden met verzenden. De exacte verzenddatum zal ik uiteraard ook laten weten. 

 

Iedereen ontzettend bedankt. Ik was echt ontroerd door de vele fijne positieve reacties! 

 

Lieve groet, 

Irene (lipoedeem onder de aandacht)

 


Irene is op zoek naar sponsoren om alle huisartsen in Nederland een ansichtkaart te kunnen sturen om hen te helpen bij de diagnose lipoedeem.

 

U doet toch ook mee?

 

In het kader “Stuur de huisarts eens een kaartje” is Irene een actie gestart om alle huisartsen in Nederland een ansichtkaart te sturen. Dit keer geen kerst- of vakantiekaartje, maar een inspirerende ansichtkaart om in 1 oogopslag aandacht te vragen voor patiënten met lipoedeem.

 

Zoals wij allemaal weten is de huisarts de spil in onze gezondheidszorg. Hij of zij is de eerste persoon waar wij heen gaan in de hoop voor een oplossing van een gezondheidsprobleem.


Lipoedeem is helaas een aandoening die vaak door de huisarts gemist wordt. Vrouwen met lipoedeem hebben vaak overgewicht en krijgen dan ook het advies om af te vallen. Uiteraard geen gekke gedachte, maar in dit geval een gemiste kans voor de desbetreffende vrouw.

 

Een vrouw die lang zonder diagnose blijft loopt de kans een leven lang veel pijn te hebben en wellicht zelfs in een rolstoel te belanden. Genezing is tot op heden nog niet mogelijk doordat er nog zeer weinig onderzoek naar de aandoening is gedaan. Maar waarom is het dan toch zo belangrijk dat de huisarts weet wat lipoedeem is?

 

Als een vrouw met klachten die passen bij lipoedeem bij een huisarts komt die haar niet wegzet als obees, maar open staat voor de mogelijkheid dat er echt een medische oorzaak zou kunnen liggen aan het overgewicht, krijgt zij de kans om haar leven zo goed mogelijk te managen.

In plaats van een verwijzing voor diëtiste of obesitas kliniek zou zij verwezen kunnen worden naar een dermatoloog, fleboloog, huidtherapeute of oedeemtherapeute die de aandoening wel zullen herkennen.
Er kan dan een behandeling gestart worden die hopelijk de pijnklachten zo goed mogelijk kan beheersen, er kunnen adviezen gegeven worden ten aanzien van voeding (let op! Geen calorisch beperkt dieet!) die ervoor zorgen dat de ontsteking die in het lichaam zit probeert te balanceren en ga zo maar door.

 

Om deze mooie actie door te kunnen laten gaan is er natuurlijk geld nodig. Er zijn al vele vrijwilligers opgestaan die persoonlijk de kaarten langs gaan brengen, maar met ruim 9400 huisartsen in Nederland kunnen zij nooit alle huisartsen op deze manier bereiken.

Wij zoeken donateurs! Mensen die een bedrag zouden willen storten, eenmalig, om al de kaartjes die niet door vrijwilligers worden gebracht, op te kunnen sturen.

Helpt u mee om de huisartsen beter geïnformeerd te krijgen dan dat ze nu zijn? Voor heel veel vrouwen en jonge meisjes is dit van zeer groot belang!

Voor meer informatie over doneren of kaarten bezorgen klikt u op deze link .

 

Voor meer informatie  : www.lipoedeem.org en www.lipoedeem.net

Blog over kaarten actie: https://wondervol.nl/kaartje-over-lipoedeem-voor-huisartsen/

Interview : http://blog.lipese.com/2015/11/irenes-naked-truth-about-lipedema.html


Vandaag, 8 september 2015, werd deze website voor het eerst massaal gedeeld en de reacties zijn verschrikkelijk hart verwarmend! 

Hier een paar reacties van dames waarbij de huisarts helaas de diagnose niet kon stellen: 

 

" Ik heb het  al jaren maar volgens mijn huisarts deed t nooit pijn en kon ik makkelijk 10 km per dag joggen...ik heb er ook lymfoedeem bij gekregen"

 

" Ik heb er lymfoedeem bij, maar de huisarts werd pas wakker toen het water uit 1 been liep..... Het lag allemaal aan mij..."

 

Dit geeft alleen maar weer extra de noodzaak aan, van op tijd een diagnose kunnen stellen! 

Maar ook :

 

"Wat een mooie dappere vrouw en duidelijk uitgelegd ook. Ik ga hem ook delen ( en uit de kast komen met mijn lipoedeem )"

 

" I used Google Translate, or as I like to call it - giggle translate, and what a wonderful, wonderful website of information. Hope, without all this crazy that is going on everywhere! I didn't once have the opinion that I should ram my head into my desk. Great job - again! - to The Netherlands. You ladies do so much better than medical."

 

Vandaag was een goede dag!

 

 
Even een woord van dank aan Liliana Hopman.

Zij heeft mij met heel veel geduld en enthousiasme in de uv-bodypaint gezet om zodoende dit prachtige resultaat te behalen.

Ze heeft dit jaar (2015)  brons gewonnen op de wereldkampioenschappen bodypaint.

Wil je meer werk van haar zien?

Kijk dan hier: Liliana Hopman


Klik hier om naar over mij te gaan,kijk anders bovenaan de pagina voor het menu