Zelf management: een must!

Nu heb je de diagnose gekregen, draag je misschien kousen en dan? 

Wat kun je zelf doen om zo gezond en mobiel mogelijk te blijven? Onderschat niet wat je zelf kunt! En helaas is het ook zo, dat door de steeds strenger wordende regels met betrekking tot vergoedingen je ook voor een groot deel op jezelf bent aangewezen. 80% is zelfmanagement en 20% zal zorg zijn door een therapeut ongeveer. Ik deel hier een paar opties met betrekking tot voeding en beweging. Dit zijn de twee belangrijkste zaken die je voor jezelf op een rijtje moet gaan zetten. Maar ook hier geldt weer, wat voor de één werkt, werkt niet voor de ander. Het is dus een geduldige speurtocht naar wat er voor jou persoonlijk werkt. Hier volgen wat handvatten.


Voeding

Bij lipoedeem draait het niet om de hoeveelheid calorieën die je binnen krijgt. Een crashdieet gaat niet helpen. Wat wel belangrijk is, is de vorm waarin je de calorieën binnenkrijgt. Vrouwen met lipoedeem die al een poosje meedraaien merken dat weglaten van bepaalde voedingsmiddelen vermindering geeft van pijn, vermindering geeft van zwelling, soms zorgt voor gewichtsverlies en vooral dat de groei van het vetweefsel minder hard lijkt te gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het weglaten van graan, suiker en melkproducten. Verandering in je voedingsgewoonte is niet makkelijk. Doe dit stap voor stap! Voedingswijzen die zoal gebruikt worden zijn: het Paleodieet, het GOKdieet of de hormoonfactor


Beweging

Als je lipoedeem hebt is bewegen niet altijd leuk. Het is pijnlijk, door de omvang soms ronduit moeilijk, of durf je niet omdat je bang bent voor de reactie van anderen over je uiterlijk. Hoe maak je bewegen dan leuk? 

Ik schrijf dit in september 2015 en heel recent hebben ik en een groep vrouwen persoonlijk kennis gemaakt met de Bellicon trampoline. 

De Bellicon helpt het vocht uit de lymfe te verplaatsen. Het low impact bouncen is niet alleen leuk, maar je ondersteunt op vele manieren jouw lichaam. Perfect om zelf, naast compressie therapie, aan vocht en spieren te werken. Aanrader!!! Meer lezen hierover? Klik HIER.

 

Zwemmen is ook een hele mooie manier om te bewegen. Helaas durft menig lipoedeem vrouw niet in badpak. Maar als je durft, ga heerlijk baantjes trekken, ga aquarobic-en, of maak kennis met ALT. Dit staat voor Aqua Lymphatic Therapy; Lymfe drainage die je zelf uitvoert in het water. Werkt geweldig!

Je kunt er ook voor kiezen om minimaal een half uur per dag te wandelen, maar dan het liefst zo, dat je kunt blijven praten tijdens het lopen. Het hoeft niet hard. 

Er is natuurlijk ook de mogelijkheid om onder begeleiding bij de fysiotherapeut te sporten. Dit hangt er wel weer van af of je aanvullend verzekerd bent. En dan nog kan het uiteraard, maar zul je net als bij een sportschool zelf moeten betalen. Sporten bij de fysiotherapeut is sowieso aan te raden als je niet goed weet wat je lichaam wel en niet kan.


Quadrivas Therapie

 

Er zijn dames die kiezen voor deze massage therapie. Op de website van Quadrivas Therapy staat best een pittige stelling, namelijk: 


"Stadium 1 en 2 zijn volledig omkeerbaar, bij stadium 3 wordt een herstelpercentage van 50 tot 80 bereikt. De aandoening is daardoor te genezen en niet langer chronisch. Met de Quadrivas Therapie verdwijnen de klachten en komt de lipoedeem niet terug."

 

Omdat er vrouwen zijn die veel baat zeggen te hebben bij deze therapie, wil ik het hier noemen. Let op! De therapie wordt (nog) niet overal in het land gegeven en wordt ook niet vergoed door de zorgverzekeraar. 
Voor meer informatie klikt u hier of kijk bij zelf management voor ervaringsverhalen.

 


Klik op de link hieronder om een lijst met therapeuten te downloaden waar patiënten goede ervaringen mee hadden! Het is dus geen landelijke lijst en is aan verandering onderhevig.

Download
Therapeuten Nederland versie 1
Let op! Dit is geen landelijke lijst met alle therapeuten die er zijn in Nederland. Op deze lijst staan therapeuten waar vrouwen met lipoedeem goede ervaringen mee hebben. Weet u nog een therapeut die zeker op de lijst voor moet komen? Mail dan naar info@lipoedeem.org
Therapeuten Nederland versie 1.pdf
Adobe Acrobat document 156.7 KB

Klik hier om naar handige websites te gaan, of kijk bovenaan de pagina voor het menu.