MLD : Manuele Lymfdrainage

MLD is een massagetechniek gericht op stimulering van de afvoer van lymfvocht en op het bevorderen van de functie van niet aangedane lymfvaten of klieren.

 

LPG of endermologie is een behandelingsmethode voor de huid, onderhuid en onderhuids bindweefsel. Het maakt gebruik van een apparaat dat de huid omhoog zuigt en op- en afrolt.

Vrouwen die lipoedeem hebben kunnen bij een oedeemfysiotherapeut of huidtherapeut kijken of MLD of LPG verlichting geeft, voornamelijk in de spanning van de benen. Bij lipoedeem wordt dit door de zorgverzekeraar niet vergoed en zal de vergoeding dus uit een aanvullende verzekering moeten komen.
Hieronder ervaringen van een aantal dames:


Patiënten ervaring MLD en LPG

Dit stukje is geschreven door een patiënte met lipoedeem die behandeld is bij Lorist Kliniek huidtherapie  uit Hellevoetsluis wat ik met toestemming mocht delen!

 

Lipoedeem. Een moedig ervaringsverhaal met foto’s van een van onze patiënten…

Afvallen werd er altijd gezegd, hoe erg is het om dat iedere keer weer te horen.
Ik heb niet opgegeven en ben blijven vragen en zoeken, uiteindelijk na meer dan 20 jaar en een aantal huisartsen later is er een diagnose gesteld. Oktober 2015 doorverwezen naar de dermatoloog: mevrouw u heeft Lipoedeem niet dat er wat aan te doen is maar zorg dat u op gewicht blijft en dat het niet verergert. Met stomheid geslagen en met een hoop vragen stond ik na een kwartier weer buiten.

Daar moest ik het mee doen, wel fijn dat ik nu uiteindelijk weet wat er uiteindelijk aan de hand is.
Hoe nu verder?? Dit is mijn verhaal in het kort ;)

Daarna volgde een zoektocht hoe wat en waarom en wat kan ik er aan doen. Via via begin 2016 bij Lorist Kliniek Huidtherapie terecht gekomen. Wat een warm bad, er werd naar je geluisterd en alles werd goed uitgelegd en dat er zeker wel wat aan de te doen was. Wel werd er bij vermeld dat het een lang traject is met ook veel inzet van mijn kant maar dat vond ik niet erg. Het resultaat na 9 maanden spreekt voor zich. 2 keer per week of soms 3 keer per week behandelingen. Kousen en broek aangemeten ook niet echt een pretje maar alles voor het goede doel. De pijn die ik 24/7 aan de benen heb is sterk terug genomen en is ook niet meer 24/7 aanwezig, dat is echt een overwinning. We zijn begonnen met MLD manuele lymfe drainage en daarna langzaam opgebouwd met het LPG apparaat en af en toe ook de lymfepress. Later een pak (catsuit) aangeschaft zodat er wat hoger behandelt kan worden met het LPG apparaat, het is soms even lastig om deze aan te trekken maar het resultaat is bij mij echt super goed. 
Mijn kousen en broek tezamen draag ik alleen als ik veel en lang moet reizen. Het laatste paar kousen welke zijn aangemeten bevallen mij het beste en draag ik alleen als ik enorm veel last heb.
Naast de behandelingen bij de huidkliniek sport ik ook nog op de bellicon (mini trampoline). Dit is voor mij de manier om zonder heel veel pijn toch te sporten en hiermee wat centimeters te verliezen en de vocht huishouding op peil te houden.

Het heeft mij heel veel energie en tijd gekost maar ik ben super blij met het behaalde resultaat.
Het is hard werken en vergt erg veel geduld en doorzettingsvermogen, maar ik ben erg blij dat ik Lorist Kliniek Huidtherapie heb gevonden en dat ze mij hierin onvoorwaardelijk steunen. Dit is ook de rede dat ik toestemming heb gegeven om mijn voor en na foto’s te laten zien.
Met heel veel geduld en doorzettingsvermogen is er wat aan te doen, voor mij is het al fijn om minder pijn te hebben. Dat het er dan ook na 9 maanden zo uit ziet en er uiteindelijk ook wat centimeters af zijn is mooi mee genomen en voelt als een overwinning.

Mijn motto is ook al is het soms erg moeilijk. Geef nooit op!!

Ik wil alle medewerkers van Lorist Kliniek Huidtherapie bedanken voor hun enthousiasme en medeleven, super lieve meiden die ondanks alles altijd voor je klaarstaan. Is ook wel het vermelden waard vind ik

Don’t Quit
You’re already in Pain
You’re already Hurt
Get a reward from it

Never Give Up!!!

No matter how tough life gets
Never give up !!
Its the best thing
You’ll ever do to your
Self Confidence

 

 

Bron: https://www.kliniekhuidtherapie.nl/


(MLD) Nicole Achten schrijft:

 

Ik weet al ruim 15 jaar dat ik lip-lymfoedeem heb, maar tot 3 jaar geleden wist ik niet beter dan dat ik steunkousen aan moest trekken (tot aan mijn knieën) en dat was het dan.. Ik had al verschillende artsen gezien en gesproken, maar er kwam niet meer uit dan dat.. Totdat ik via de mevrouw van de kousen hoorde dat er een nieuwe dermatoloog in het ziekenhuis was en die wist hier meer van. (Ik stond namelijk al op het punt om naar Drachten (Nij Smellinghe, red.) te gaan, omdat ik het idee had dat zij de enige waren die verstand hadden van mijn benen probleem).

 

Tijdens de afspraak was hij heel duidelijk.. En lichtelijk verbaast dat er nooit méér gedaan was. Dus meteen aangemeld voor het lymfologisch centrum, 3x per week een hele ochtend naar het ziekenhuis voor de lymfapress, MLD en zwachtelen. En dat 10 weken op een rij.. Dat was mijn eerste aanraking met MLD. Het was zo’n verademing..

 

In die 10 weken is er heel veel veranderd voor mij.. Mijn kennis werd groter, maar vooral mijn benen werden rustiger. Ik ben in dat proces toen 10 cm aan omvang in mn onderbenen verloren. Na deze 10 weken werd me aangeraden om door te blijven gaan met MLD omdat mijn benen daar zo goed op reageerden.

 

Inmiddels zijn we 3 jaar verder en ga ik nog steeds trouw 2x per week naar de therapeut voor MLD. Op dit moment schommelt mijn omvang nogal het wordt niet echt minder, maar ook niet echt meer.. Maar stoppen of minderen kan ik niet, want het verschil tussen wel en niet gaan is onmiddellijk voelbaar.. Dan worden mijn benen weer heel gespannen en pijnlijk. De MLD haalt de druk eraf.. Het ontspant.. En al is het wel een soms een opgave (vind ik) om 2x per week te gaan, het weegt absoluut niet op tegen de pijn en vervelende gevoel wat ik krijg als ik niet ga.

 

3 jaar geleden voordat ik met dit traject gestart ben, waren mijn onderbenen zo gespannen dat ik het idee had dat ze bijna “uit hun voegen knapten” en waren tot paars aangelopen. Nu, sinds een goed half jaar, heb ik mijn eigen huidskleur weer terug. Ik ben heel blij dat ik de kans heb gekregen om kennis te maken met de MLD. Mijn leven ziet er sindsdien, over het algemeen, een stuk pijnvrijer uit.


(MLD) Elmie de Zwart schrijft:

 

Ik was net 18 toen ik de diagnose lipoedeem kreeg. De dermatoloog wist er echter niet veel over en dus ben ik via lotgenoten gewezen op manuele lymfe drainage (MLD). Ik ben terechtgekomen bij een huid/oedeemtherapeute bij mij in het dorp. Zij masseert me sindsdien 1 a 2 keer per week. Dit word gedaan met de hand. Een jaar geleden hebben we ook lpg geprobeerd met een Wellbox apparaat. Echter deed dit enorm veel zeer bij me. Zelfs op de lichtste stand. Dus na een paar keer zijn we maar weer teruggegaan naar de oude MLD behandeling met de hand. Voor mij heeft dit als voordeel dat harde plekken en knopen in de lymfeklieren veel beter gevoeld kunnen worden en gerichter gemasseerd kan worden. Dan is de massage ook niet altijd geheel pijnvrij maar helpt wel veel. 8 van de 10 keer moet ik na de behandeling vaker naar het toilet om te plassen. Wat wil zeggen dat er vocht word afgevoerd. En ik merk dat ik meer pijn krijg wanneer ik of mijn therapeut bijvoorbeeld op vakantie ben. Dan probeer ik zelf te masseren. Dit heb ik van mijn therapeut geleerd. Maar mijn therapeut is beter haha! 

 

Groetjes Elmie


(MLD) Melissa Lubbers schrijft:

Ik heb MLD al sinds vorig jaar en ben blij met de massage. De massage werkt goed omdat ik vaak naar de wc moet, maar ik drink ook water of thee doordeweeks al. Bobbels onder mijn knieën zijn stukken

minder geworden en merk ook dat mijn huid minder gespannen is.

 

Ik ga naar een huidtherapeute in Druten en ze zijn ook gespecialiseerd in lymfoedeem, lymfoedeem bij borstkanker patiënten en littekenmassage Dermediq is de naam van het bedrijf en is gevestigd in

Druten, Beuningen, Cuijck en Nijmegen.


(LPG) Cee schrijft:

 

Sinds 2010 weet ik dat ik lipoedeem, stadium 3, heb en ben toen bij een huidtherapeut terecht gekomen waar is gestart met MLD, zwachtelen en het aanmeten van steunkousen.

 

Al snel kwam ze tot de conclusie dat MLD bij mij niet genoeg was.

Zij heeft mij toen doorverwezen naar een huid-en oedeempraktijk waar ze een LPG apparaat hebben.

In het begin kwam ik 2x per week een half uur maar omdat je dan toch niet echt goed (intensiever/grondiger) wordt behandeld, het ging toch wel wat vlug-vlug, is dat omgezet naar 1x per week een uur. En dat werkt goed.

Mijn huid is er echt op vooruit gegaan. Mijn huid is nu aanzienlijk minder bobbelig, de elasticiteit is verbeterd, mijn huid voelt steviger (minder kwabbig) en mijn huid is zacht en bijna glad. Als ik verklevingen voel, momenteel nemen ze wat toe in mijn armen, dan wordt dat wat intensiever behandeld en ik voel al verbetering.

 

Als ik ben geweest merk ik dat de afvloeiing van vocht direct beter is en ik kan meer hebben (‘lijden’) bij aanraking. Ik kan mijn benen beter ‘dragen’, zo voelt het. Tijdens het bewegen/lopen, doet het schudden van het vlees (ik vind het moeilijk om te omschrijven) minder pijn.

 

Ik moet eerlijk toegeven dat iedere week naar de peut…… ik vind het echt wel belastend en een ding om vol te houden, het vraagt om behoorlijk wat doorzettingsvermogen. Af en toe een weekje niet door een vakantie of zo, vind ik heel fijn. En het is af en toe ook echt de kaken op elkaar want de behandeling doet echt ook wel zeer. Al is het de ene keer minder pijnlijk dan een andere keer.

 

Maar ja….. voor mij is dit wel mijn “APK”. Ik ben qua omvangmaten van armen en benen al 2 jaar stabiel, voor mij is dat naast hoe mijn huid eruit ziet en voelt, echt het bewijs dat het goed voor mij is, dat het werkt. 

 

Sinds medio mei heb ik nu eens in de 2 weken een behandeling in plaats van iedere week om te kijken of dat ook goed gaat. Want wat minder vaak erheen zou ik echt heel fijn vinden!