Liposuctie bij lipoedeem

Eigenlijk hoort liposuctie niet onder het kopje zelf management. Dit is overduidelijk een heftige medische ingreep die door een specialist geschied.
Toch wil ik om een compleet beeld te geven, ervaringen plaatsen van vrouwen die gekozen hebben om een liposuctie uit te laten voeren om zo hun pijn en mobiliteit te verbeteren.

Een liposuctie wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Er is te weinig onderzoek gedaan volgens de verzekeraar om aan te tonen dat een liposuctie op de lange termijn resultaten geeft. Hieronder de ervaringen van een aantal dames:


Angelique Hagen:

 

Na jaren te hebben gesukkeld met mijn gezondheid (HMS/EDS - Fibromyalgie en alles wat daar bij komt kijken, narcolepsie, migraine en een langzaam werkende schildklier) en ziekenhuis in en ziekenhuis uit kreeg ik 3 jaar geleden de diagnose lipoedeem er ook nog eens bij. Mijn gezondheid was al zo erg achteruit gehold dat ik al in een rolstoel en scootmobiel zat. Lopen ging moeilijk , zitten en liggen deed pijn. Noem maar op. Moeilijk voor te stellen voor iemand die niet weet wat de ziekte inhoudt. Ik liep al jaren bij therapeuten, totdat op een dag mijn fysiotherapeute tegen mij zei : “ Ik weet niet hoor, maar volgens mij heb jij heel wat anders met jouw benen“. “Vind je het goed dat ik jou doorverwijs naar mijn collega die hierin gespecialiseerd is?“

Natuurlijk wilde ik dat. En zo is het balletje gaan rollen ….. 

 

Daarna heb ik een intake gesprek gehad bij dr. Reggy Schift in Eibergen. Bij hem had ik gelijk een goed gevoel. Kundige arts en erg rustig. Neemt de tijd voor je en zegt precies wat hij denkt. Uiteraard zijn wij vrouwen niet allemaal hetzelfde en zullen de kosten van de operaties dan ook per persoon verschillen.

 

 Persoonlijk vond ik de operaties op zich erg meevallen . Ik had het erger voorgesteld . De pijn komt daarna pas als de verdoving is uitgewerkt . Misschien doordat ik een hoge pijngrens heb dat ik de pijn van de operaties goed kon hebben . Op de operatietafel kletste ik er in er uit met de arts en zijn assistentes .

Tijdens de 3e operatie was er zelfs een arts uit Amsterdam bij om te kijken hoe de tumuscente liposucties in zijn werk gingen . Deze arts heeft zelfs bij mij ook nog even de canule uitgeprobeerd.

Mijn bovenbenen waren in verhouding zo zwaar dat de zwaarte van mijn gewicht daar zat. Nu ik 4 operaties verder ben en er 20 liter vet is verwijderd is dit letterlijk een verlichting. Niet alleen qua pijn, maar ook dat ik dat extra gewicht aan mijn benen niet meer met mij mee hoef te zeulen.

 

Natuurlijk heb ik nog pijn en dat zal ook wel zo blijven, mede door mijn andere aandoeningen. Maar een stuk kwaliteit van leven terug en weer mobiel zijn daar was het mij om te doen. Weer normaal in een stoel zitten met leuningen, heerlijk! Vooral op een terrasje. Hiervoor zat ik namelijk altijd vast in de stoel en als ik opstond nam ik gelijk de hele stoel mee die dan aan “ mijn billen “ bleef hangen. 

Ik krijg nu weer MLD ( Manuele Lymfe Drainage ) en heb thuis zelf een lymphapress om overtollig vocht af te voeren . Daar heb ik na de operaties wel meer last van gekregen dat ik meer vocht vasthoud in mijn onderbenen . Hopelijk is dit tijdelijk .